Unicef vädjar om pengar till de svältande barnen i Sahel-området

UNICEF har tidigare rapporterat att över en miljon barn i västra och centrala Afrika riskerar att drabbas av akut undernäring. Torka, dåliga skördar och stigande matpriser har resulterat i livsmedelsbrist och riskerar nu att slå hårt emot Sahelregionens redan undernärda barn. I det redan extremt fattiga området saknas fungerande sjukvård och bristen på rent vatten är stor. Familjer måste många gånger flytta på sig för att leta efter mat och vatten, vilket gör att barnen inte kan gå kvar i skolan. Risken för att barn och kvinnor utsätts för våld och övergrepp ökar när de är på flykt.


Små barn äter en måltid av kokta blad från en gemensam tallrik i byn Guidan Bawa i södra Maradi-regionen i Niger. UNICEF bidrar med kompletterande matransoner och lär ut vikten av hygienrutiner för att förhindra sjukdomar och undernäring.
© UNICEF/Pierre Holtz

Redan utsatta drabbas hårt
Krisen drabbar ett område som redan tampas med svåra problem. Totalt står västra och centrala Afrika för 30 procent av världens dödsfall bland barn under 5 år. Detta trots att länderna tillsammans endast utgör 10 procent av världens befolkning. Stora delar av befolkningen lever i svår fattigdom och många kan varken läsa eller skriva. När det blir matbrist är de minsta barnen extra utsatta och undernäring är den största orsaken till dödsfall bland barn. I Sahel beräknas en miljon barn vara drabbade och enbart i Niger beräknas 331 000 barn lida av akut undernäring.

En mamma håller sin sjuke son i famnen
© UNICEF/Kate Holt

Nödvändigt att satsa långsiktigt
UNICEF finns på plats i hela området och arbetar med långsiktiga utvecklingsprojekt. Under 2011 nådde UNICEF fler än 700 000 barn i området och målet är att under 2012 nå en miljon barn som lider av akut undernäring. Insatserna kommer att fokusera på att distribuera livsnödvändiga förnödenheter som näringstillskott, vaccin, sjukvård och rent vatten. Men när tillvaron kollapsar behöver barnen mer än så. UNICEF arbetar med att ge barnen en trygg miljö och möjlighet att få tillgång till utbildning.

Vill du hjälpa barn i katastrofer? Skänk en gåva till UNICEFs katastofarbete här!


Du kan också handla livsviktiga förnödenheter i UNICEFs gåvoshop.


© Text, UNICEF - nyheter: http://unicef.se/nyheter/unicef-vadjar-om-pengar-till-barnen-i-sahel

Bloggare för varenda unge | |
Upp