Klimatsmart mat

  1. Välj grönsaker och frukt efter årstiden, till exempel jordgubbar och tomater på sommaren, morötter och vitkål på vintern. Du kan spara cirka 40 kg koldioxid per år.
  2. Ät mer vegetariskt och mindre kött och fisk. Då kan du minska koldioxid-utsläppen med 60 kg per år och undviker framför allt stora utsläpp av växthusgasen metan.
  3. Köp ekologisk och rättvisemärkt mat och välj naturbeteskött. Då minskar du både utsläppen av koldioxid och spridningen av farliga ämnen i naturen. Det kan minska dina årliga koldioxidutsläpp med upp till 70 kg.
  4. Ät mindre tomma kalorier. Om du halverar mängden sötsaker sparar du cirka 20 kg koldioxid per år.
  5. Köp lokalproducerad mat.
  6. Drick vanligt kranvatten. Buteljerat vatten transporteras med lastbilar som släpper ut koldioxid. Du kan minska koldioxidutsläppen med cirka 10 kg per år.
  7. Låt maten svalna innan du ställer in den i kylen.
  8. Odla själv på egen täppa eller på balkongen. Du kan minska utsläppen med cirka 20 kg koldioxid per år.
  9. Ut i skog och mark, plocka själv det guld som skogen ger.
  10. Ät upp maten. Vi slänger i genomsnitt en femtedel av all mat vi köper. Bättre planering av inköp och matlagning gör att du kan spara pengar och minska koldioxidutsläppen med cirka 140 kg koldioxid per år.

Källa: WWF: Tio klimatsmarta tips för matlagningen

The change I want to see in the world | |
Upp